Carbid Festival 2022

Make buurt not war

Make buurt, not war!

Een nieuwe plek voor het Carbid Fesival. Dat is ook weer een mooie gelegenheid voor een leuk thema dit jaar.

Daarom het thema voor 2019: Make buurt, not war!

Eerdere thema's terugkijken kan natuurlijk ook.

Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken

We kunnen natuurlijk niet hebben dat de russen zich in de verkiezing van het thema gaan mengen. Of dat ze invloed willen uitoefenen op de afspeellijst van de muziek tijdens het Carbid Fesival

Daarom het thema voor 2018: Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken

Navo
Tot ziens 2017

Het thema van 2017: Leven is dodelijk

Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet.
Ons advies is dan ook, blijf niet thuis zitten, met uitsluitend verantwoord eten en alleen maar buiten komen voor een sukje joggen omdat dat zo goed voor je is.
Maar kom de 31e naar het Carbid Festival, en geniet samen met ons onder het genot van een hapje en drankje van een leuk feestje om het jaar mee af te sluiten!

De stemming van twintig 16

Ook dit jaar hebben we weer een thema: De stemming van twintig 16.
We kijken terug op een jaar waarin van alles is gebeurd waar je op zou kunnen schieten. Een grappenmaker die president is geworden in de USA. Het Verenigd Koninkrijk zeggen aju tegen de rest van de EU. In Turkije was een staatsgreep. Kijkduin wordt platgewalst door Pokemon Go en ga zo maar door.

De stemming van twintig 16
Leesplankje van het Carbid Festival

2015 Ouderwets wordt weer nieuwerwets

'Ouderwets wordt weer nieuwerwets' dit heeft alles te maken met ons jubileum, het was namelijk de 10e editie dit jaar!

In de tent verchillende doeken die in eerdere jaren als doel hebben gediend, natuurlijk een mooie boog die hoort bij een jubileum, maar vooral ouderweds carbid schieten.

2014 Weg met betutteling

Het Carbid Festival staat in het teken van het steeds maar langer worden van de lijst met regels in Nederland!
Wordt u ook moe van de betutteling van de overheid? Wij in ieder geval wel!

Inbrekers mag je niet opsluiten, bejaarden bingo is op het randje (openbaar kansspelen organiseren) en alle bordjes 'bier boven de 16' kunnen we dit jaar in de prullebak doen.

Regeltjes
Thema NSA, weg ermee

2013 NSA, weg ermee

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten houden iedereen nauwlettend in de gaten.
Ook bedrijven als Google en Facebook weten steeds meer van ons. En onze privacy lijkt niet al te veel meer waard.
De man met het luisterend oor moest het dit jaar ontgelden, al heeft bijna niemand dat gezien want binnen een half uur was de pop onherstelbaar verwoest...

2012 Countdown

De maja kalender loopt af, dus is het aftellen geblazen. Dit thema leent zich natuurlijk niet allen maar voor het aftellen tot het einde der tijden, maar is ook mooi te combineren met het aftellen naar een nieuw jaar, of een mooie reeks knallen!

Thema countdown
Thema Griekenland

2011 Griekenland

Het gaat niet zo goed met de zuidelijke Europese economie, en zeker niet met die van Griekenland.
Tijd dus om het huidige Griekse beleid voor een dagje onder schot te nemen.

2010 Noord-Korea

Die Kim Jong-il zit daar maar de hele tijd op zijn eigen (halve schier-) eilandje te kutten. We kunnen wel eens wat deksels richting dat Communistische landje sturen.

Zuid vs Noord Korea
Schieten op de Dirk Scheringa Bank

2009 DSB: Dirk Scheringa, Bam!

Als hoofd van de naar hem vernoemde failiet gaande bank, mag Dirk Scheringa in zijn zelf gesponsorde voedbal shirtje de deksels voor het doel weg vangen.

2008 Carbid Kubb

Het spelletje kubb wordt gespeeld in twee teams tegenover elkaar, waarbij de bedoeling is de blokjes (strobalen in dit geval) van de tegenstander omgegooid moeten worden
Deze ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat de deksels die uit de melkbussen knallen vrijwel niet te sturen zijn.

De strobalen zijn opzij gelegd, gewoon knallen
De melkbussen worden geladen

2007 Knal voor je Cijfer

Een vakkundige doch zeer partijdige en corrupte jury zal de knallen van de deelnemende melkbussen beoordelen.

In twee categorieën: originaliteit en natuurlijk hoorbaarheid van de knal, zijn prachtige prijzen te winnen, zoals een staande ovatie, de eer en eeuwige roem.

Het startschot: 2006

Er was eens een een lokale hangkeet met een neven vestiging aan de Oude Larenseweg en een vriendengroep uit Gorssel en omstreken. De twee afzonderlijke groepjes kenden elkaar via Scouting en er werd besloten om het 'carbid-schiet-feest' gezamenlijk te vieren.

Na een paar knallen waren alle lokale geesten wel verjaagd dus moesten we op zoek naar nieuwe geesten en zo is het idee ontstaan om er een thema aan te verbinden.

2006
Germanen

Wat er aan vooraf ging

Heel lang geleden omstreeks het jaar 900, toen er nog geen boze geesten waren, was er op het platte land van de Achterhoek geen reet te doen en het was er zo rustig en stil dat er een aantal Germanen het hoogtijd vond voor een feestje: 'Het joelfeest'.
Men denkt dat het carbidschieten uit deze tijd stamt, rond het jaar 900, hoewel er toen natuurlijk nog geen carbid te koop was bij de lokale supermarkt.

Carbid werd voor de tweede wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting. Ook werd het - toen er nog geen flessen met acetyleengas te krijgen waren - door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen. Er was dus eenvoudig aan te komen. Melkbussen waren op het platteland ook ruim voorhanden.
Eén en één is twee, en zo ontrond een traditie, eentje die de laatste jaren weer steeds populairder wordt en dus ook het ontstaan van het Carbid Festival heeft veroorzaakt.